Joel Linnainmäki

Annan, jotta sinä antaisit

Tänään vietetään vapaaehtoisten päivää. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada puolet suomalaisista mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyö voi usein olla julkisella sektorilla tehtyä palkkatyötä tehokkaampaa. Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan ole säästökeino. Emme lähde tekemään itsellemme tärkeitä asioita, jotta voisimme maksaa vähemmän veroja.

Vapaaehtoistoiminta on antamista. Autamme antamalla omaa aikaamme ja osaamistamme jonkin hyvän asian edistämiseen. Haluamme olla läsnä ja tukena toisten elämässä muutenkin kuin palkkatyön välityksellä. Yhteiskunta, jossa autetaan vain palkkaa vastaan, on ihmiselle
kylmä yhteisö.

Do ut des. ”Annan, jotta sinä antaisit.”

100, 000 suomalaista nuorta tekee vapaaehtoistyötä. Heistä valtaosa on mukana
useammassa kuin yhdessä vapaaehtoistoiminnassa. Kolmannes nuorista haluaisi
olla mukana vapaaehtoistoiminnassa jos joku pyytäisi heitä mukaan. Nuoret ovat
kansainvälisiä, periaatteellisia ja arvostavat vapaaehtoistyötä.

Globaalisti nykyinen nuorten sukupolvi on maailman historian suurin.

YK:n pääsihteeri ehdotti viisivuotistoimintasuunnitelmassaan YK:n nuorten vapaaehtoisohjelman luomista. Tähän saakka nuoren on täytynyt olla vähintään 25-vuotiaita osallistuakseen YK:n vapaaehtoistoimintaan. Nuorten vapaaehtoisohjelman jalkauttaminen alkaa ensi vuonna.

Nuoret haluavat antaa takaisin kaikesta siitä hyvästä mitä he ovat saaneet. Toivon todella, että uutta YK:n nuorten vapaaehtoisohjelmaa lähdetään jalkauttamaan voimakkaasti Suomeen yhdessä nuorten itsensä kanssa. Toisin kuin usein julkisessa keskustelussa kuvitellaan,
nuoret eivät ole osa ongelmaa vaan osa ratkaisua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaikki kunnia vapaaehtoistoiminnalle. Monta tuntemattomaksi jäävää auttajaa, silti yhtä suuria kuin ne jotka nostetaan sattumalta valoon/uutisiin. Nuorien täytyykin olla osa ratkaisua tai juuri mitään toivoa ei ole.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kerrotko vähän kuinka päädyit tuohon otsikkoon?

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Ramilta erinomainen pointti. Ja toki moni haluaakin tehdä ilman suurta melua ja häslinkiä. Pienikin vapaaehtoistyö on arvokasta.

Jaana: Pentti Saarikosken runo kolahti aikoinaan ja nousi taas mieleeni kun pohdiskelin aihetta. Minusta se on kaunis ajatus. "Autan, jotta kannustaisin myös muita auttamaan."

Toimituksen poiminnat