Joel Linnainmäki

Luottamuksella sinun

  • Luottamuksella sinun

 

Synnyin Joensuussa keskellä 90-luvun lamaa, jolloin itärajan keskus oli muualla tunnettu lähinnä katuväkivallasta ja maahanmuuttajavihasta. Eräs varhaisimmista muistoistani liittyy puukolla uhkailevaan humalaiseen naapuriin. Opin äidiltäni, ettei väkivallalle ja pelolle anneta periksi.

Monella tapaa maailma näyttää nyt samalta kuin tuolloin. Vuonna 2008 vaivuimme muiden länsimaiden joukossa lamaan, joka on vuosi vuoden jälkeen peitonnut optimistiset ennusteet talouden elpymisestä. Venäjän sekava tilanne luo epävakautta Euroopan ja Suomen itärajalla. Joensuun sijaan Lieksan kylä on noussut otsikoihin suomalaisten ja maahanmuuttajien kireiden välien vuoksi.

Mutta moni asia on myös muuttunut. Globaalit uhat ovat tulleet myös suomalaisten tietoisuuteen ilmastonmuutoksen, tappavien tautien ja humanitaaristen kriisien muodossa. Nuorten radikalisoituminen on tullut myös ajankohtaiseksi myös Suomessa. On vaikea ymmärtää, mikä saa espoolaisen nuoren lähtemään Syyriaan julistamaan kalifaattia.

 Kansanedustajan ja ministerin avustajana olen kolmen vuoden ajan nähnyt, miten Suomea on navigoitu tässä karikossa. Lehtien pääkirjoituksissa on syytetty milloin hallituksen suurta kokoa ja milloin kyvyttömyyttä tehdä päätöksiä. Monelle tärkeintä on, että päätöksiä tehdään riippumatta niiden sisällöstä. Tästä olen eri mieltä. Päätösten laadulla on merkitystä.

Tuloerot kasvavat lähes kaikkialla maailmassa vaikka tiedämme suurten tuloerojen tappavan talouskasvun. Maailman rikkaimpiin valtioihin lukeutuvassa Suomessa noin 20 000 ihmistä saa ruoka-apua joka viikko. Monelle edes työpaikka ei takaa riittävää elantoa.

Samalla pidämme osatyökykyisiä ja vammaisia ulkona työelämästä, koska työelämämme ei ymmärrä puolittaista työpanosta. Mukana ollaan täysillä tai ei ollenkaan. Lopputuloksena sairauspoissaolot ja sairaana työskentely maksavat työpaikoille ja yhteiskunnalle yli 6 miljardia euroa vuodessa.

Viime vuosina olemme oppineet lukemaan lasten hädästä lehtien palstoilta siinä vaiheessa, kun apu on liian myöhäistä. Yli 100 000 lasta elää pienituloisissa perheissä, joissa liian monessa köyhyys ja vanhempien ongelmat periytyvät seuraavalle sukupolvelle. Olemme toistamassa 90-luvun virheet. Ihmisistä säästämisen seurauksena joka neljäs vuonna 1987 syntynyt on syyllistynyt rikokseen ja joka viides on kärsinyt mielenterveysongelmista.

Valtio ei voi tehdä kenestäkään onnellista, mutta parhaimmillaan voimme taata jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden onnellisuuden tavoitteluun. Yhdessä pystymme siihen mihin yksilöinä osaamisemme ja kykymme eivät riitä. Kuten joku osuvasti totesi: ”liian usein valtio on jarru, kun sen tietenkin pitäisi olla kaasu.”

Tärkeintä on antaa tukea oikealla hetkellä. Perheiden kotipalvelut, velkaneuvonta, päihdepalvelut, sosiaalinen luototus ja mielenterveyspalvelut säästävät henkiä ja luovat pohjaa jolta nykyiset lapset voivat kurottaa vanhempiaan pidemmälle. Perustulo siirtäisi monia nykyisistä sosiaaliturvajärjestelmän ongelmista historian roskakoriin.

Yhä useampi suomalainen tekee vapaaehtoistyötä tai palkattomia projekteja työnsä ohella.  Uutta energiaa masentuneeseen talouskeskusteluun tuovat myös nuoret, joista puolet haluaisi työuransa aikana kokeilla yrittämistä. Tässä valtio voi olla mahdollistaja tukemalla ihmisten omaa toimeliaisuutta.

Suomen on muututtava aikojen mukana. Emme voi jäädä tundralle voivottelemaan omaa osattomuuttamme maailman mahdollisuuksista. Tulevaisuus turvataan panostamalla nykyisiin laman lapsiin ja raivaamalla yhteistä tietämme yhä turvattomammassa maailmassa. Suomella on myös maailmalla tärkeä roolinsa kehityksen ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhujana.

Myös synkkinä aikoina on tärkeää turvata lasten ja nuorten tulevaisuus. Meidän on oltava heidän luottamuksensa arvoisia. Siksi asetun ehdolle kevään 2015 eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä. Tervetuloa mukaan ravistelemaan Suomea!

 

Valoa,

- Joel

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat