Joel Linnainmäki

Yritystuille vastinetta

 

Tänään julkistettiin suurta huolta herättäneet luvut suomalaisten alkoholin maahantuonnista. Kuitenkin samanaikaisesti vähemmälle huomiolle jää valtion tuki alkoholin maahantuonnille.

Laivayhtiöiden tukisummat ovat vuosia olleet yritystukien kärjessä. Vuonna 2013 Viking Line, Tallink Silja, Finnlines ja Eckerö saivat yhteensä lähes 80 miljoonaa euroa tukea valtiolta. Ylipäätään valtion yritystukien määrä on noussut muutaman vuoden sisällä sadoilla miljoonilla ja on nyt jo lähes miljardi euroa.

Suuret yritystuet usein vääristävät tervettä kilpailua. Suomen yritystukijärjestelmä on sekava kokonaisuus, jota kukaan ei hallitse. Tukia myöntävät muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriö, Tekes, Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Energiamarkkinavirasto ja Maa- ja metsätalousministeriö. Suuret yritykset pärjäävät hauissa pieniä paremmin koska niillä on varaa palkata henkilökuntaa, joka erikoistuu tukien hakuun.

Yritystukia tulisi karsia ja ne tulisi kohdistaa hankkeisiin, jotka hyödyttävät yhden yrityksen sijaan koko yhteiskuntaa, esimerkiksi uusiin energiamuotoihin. Yritystuet eivät saa aiheuttaa riippuvuutta vaan niiden pitäisi kannustaa uusiin innovaatioihin. Tuella pitää saada selkeitä tuloksia. Veronmaksajat ansaitsevat rahoilleen vastinetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mitä suomalaisia energiainnovaatiota on tiedossasi?

"
Yritystukia tulisi karsia ja ne tulisi kohdistaa hankkeisiin, jotka hyödyttävät yhden yrityksen sijaan koko yhteiskuntaa, esimerkiksi uusiin energiamuotoihin. Yritystuet eivät saa aiheuttaa riippuvuutta vaan niiden pitäisi kannustaa uusiin innovaatioihin. "

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Hei Lauri! Kiitos kun jaksoit lukea tekstin ja kommentoida. En viitannut mihinkään yksittäiseen innovaatioon joka olisi tiedossani. Jos näin olisi niin varmastikin joko myisin sen eteenpäin tai perustaisin yrityksen tuotteistamaan sen.

Viittasin yleisesti energiaa ja sen käyttöä säästävien tai tehostavien sekä uusiutuvien energianlähteiden käyttöä edistäviin hankkeisiin. Päätökset pitääkin sitten jo tehdä tutkimuspohjalta ja asiantuntijavoimin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuosta voi päätellä, ettet tiedä mitä innovaatio tarkoittaa.

Innovaatio on menestyksellisesti markkinoille saatu käsitteellisesti uusi tuote, prosessi tai palvelu

ulf fallenius

Kevennyksiä yrittämiseen paljon mieluimmin kuin rahatukia.

Toimituksen poiminnat