Joel Linnainmäki

Minskin yöllinen Maraton

 

Valko-Venäjällä Minskissä ei ole viime yönä paljoa nukuttu. Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän johtajat hakivat yötä myöten vielä kerran neuvotteluratkaisua Ukrainan sotaan. Normandian nelikon tehtävänä oli parsia kertaalleen Venäjän paloiksi repimä Minskin rauhansopimus pala palalta takaisin kokoon.

Ei käy kateeksi. Lännen ja Venäjän välinen luottamus on turvallisesti kaivon pohjalla.

Jotain toivoa näyttäisi kuitenkin vielä olevan. Putinin mukaan tulitauon on määrä alkaa sunnuntaina keskiyöllä. Rauhansopimuksen muista kohdista ei vielä päästy yhteisymmärrykseen. Vaikeinta lienee sopia Ukrainan separatistialueiden ja Venäjän välisestä rajavalvonnasta. Länsi ei voi hyväksyä Ukrainan hajoamista.

Mutta miksi lännen pitäisi luottaa tulitaukoon nyt kun se ei aiemminkaan pitänyt? Koska rauhaan on vain yksi tie. Ja se kulkee neuvottelupöydän kautta.

Yhdysvalloissa spekuloitu aseellinen apu Ukrainalle ainoastaan syventäisi sotaa. Mikään aseellinen apu, jota Ukrainalle voitaisiin antaa, ei tuo lopullista ratkaisua. Tutkat, lennokit, lääketarpeet ja kehittyneemmät kommunikaatiovälineet voisivat väliaikaisesti muuttaa tasapainoa kentällä. Venäjä voi kuitenkin halutessaan nopeasti laajentaa konfliktia kuten on jo aiemmin nähty. Ylipäätään Venäjän alueelliset voimavarat ovat liian suuret konfliktin ratkaisemiseen sotilaallisesti. Ainakaan ilman amerikkalaisia saappaita Ukrainassa. Niin tärkeä strateginen kumppani Ukraina ei Yhdysvalloille ole.

Pahiten sodan jatkuminen ja mahdollinen leviäminen satuttaisi siviilejä. Ukrainan sodan seuraava vaihe osuisi miljoonakaupunkeihin Ukrainan itäosissa. Tuho olisi väistämätöntä ja moraalitonta. Jo nyt 5000 kuolleen ukrainalaisten lisäksi myös selviytyneiden yksittäiset ihmiskohtalot ovat kauheaa seurattavaa. Naiset ja lapset jäävät tulilinjojen väliin kun miehet lähtevät sotaan.

Olemmeko siis hampaattomia pakottamaan Venäjän ja separatistit neuvottelupöytään? Selvästikään ei. Muutenhan neuvotteluja ei edes käytäisi. Venäjän taloudellinen tilanne on heikko. EU:n pakotteet ja öljyn ennätysalhainen hinta ovat tältä osin tehneet tehtävänsä. Pakotteiden kiristäminen ja laajentaminen koskemaan esimerkiksi venäläisten pankkien pääsyä SWIFT-maksujärjestelmään ovat varteenotettavia olemassa olevia keinoja.  

Neuvotteluja käydään koska muuta ei voida. Tulitauko on hyvä merkki, mutta ei pysyvä ratkaisu. Jos tulitauko pettää on lännen vastattava uusilla jyrkemmillä pakotteilla. Ukraina ansaitsee rauhan kevään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eräs näkökulma:

USA toimittaa Ukrainalle sen verran ja sen tyyppisiä aseita, jotka tukisivat sen puolustustaistelua maahan tunkeutuvaa hyökkääjää vastaan. Näillä ei kuitenkaan voitaisi tehdä mittavia hyökkäyksiä Venäjän puolelle eikä aseellisesti uhata Venäjää. Esimerkiksi panssarintorjuntaohjukset tai lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjukset sekä elektronisen tiedustelun järjestelmät. Mitä ja miksi Venäjällä olisi mitään tätä vastaan ? Miten tällainen aseellinen tuki uhkaisi Venäjää ?

Onhan Suomessakin mittavasti Yhdysvalloissa valmistettua puolustusmateriaalia, eikä Venäjä näytä tuntevan itseään uhatuksi Suomen suunnasta.

Toki tässä ajattelutavassa on eräs suuri kysymysmerkki. Venäjä otti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan haltuunsa. Pelkääkö Venäjä, että Ukraina USA:n aseavun tukemana sittenkin yrittäisi ottaa takaisin sille kuuluvan alueen ?

Toinen näkökulma:

Tällä hetkellä näyttää siltä, että harjoituttamalla merijalkaväkiyksiköitä ja maahanlaskuyksiköitä sekä pitämällä kymmentä pataljoonaa valmiudessa, Venäjä valmistautuu ilmeisesti ottamaan haltuunsa Krimin ja Venäjän välissä olevan Ukrainan hallituksen hallussa olevan rantakaistaleen. Näin Venäjä saisi nopeasti maayhteyden Venäjän ja Krimin välille. Nopeammin kuin rakentamalla 4 km sillan Kertsin salmen ylitse Krimin puolelle.

Mihin hyökkäys merikoukkauksella yhdistettynä maahanlaskuun kohdistuu, sitä voi arvailla. Eräs mahdollinen kohde on Mariupolin kaupunki satamineen ja lentokenttineen. Tulee toki muistaa, että mereltä ja ilmasta tulevan hyökkäyksen kohde on aina hankalasti ennakoitavissa. Asia varmistuu vasta kun ensimmäiset joukot nousevat maihin ja ensimmäiset maahanlaskujoukot laskeutuvat alueelle. Tällaiseen operaatioon liittyy aina myös harhautusta. Saa nähdä jatkaako Venäjä em. operaation valmistelua tulitauosta huolimatta.

Jorma Lehmonen

Vahvimmilla oleva ja voittaja sanelee ehdot kun rauhaa tehdään. Ukrainahan on täydellinen mätäpaise niin EU:lle kuin Venäjällekin. Loputon kaivo johon syydetään rahaa jonka sitten kulloinkin vallassa olevat roistot pistävät omiin liiveihinsä.

Ainoa haittapuolihan tuossakin konfliktissa on että ne tavalliset ihmiset niin itä- kuin länsi Ukrainassa joutuvat kärsimään kun isot pojat leikkivät hiekkalaatikolla kukkulan kuningasta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuota, ketkä niitä "isoja poikia" ovat ja mikä heidän "hiekkalaatikkoleikkinsä" todelliset tavoitteet ovat ? Ollaan tässä ilmeisesti kuitenkin asian ytimen lähellä. Eli mistä ihan oikeasti on kysymys ? Tätä kannattaisi avata taas kerran, sillä se antaisi ymmärtämystä tämän hetkiseen tilanteeseen ja tulevaan.

Kyllähän näitä "mätäpaiseita" on ollut ennenkin, mutta eikö ne kannata puhkaista ja puhdistaa ? Mitä oli Saksa 1920 -luvulla tai Neuvostoliitto 1920 - 30 ja vielä 40 -lukujen vaihteessa ? Entä Kiina 1960 -luvulla kulttuurivallankumouksen aikana ?

Totta on, että tavalliset ihmiset ovat tällä kertaa Ukrainassa kärsineet "isojen poikien" touhuista. 5 000 henkeä menetetty ja Itä-Ukrainan infra tuusan nuuskana.
Eiköhän olisi aika pysäyttää tuo meininki ?

Toimituksen poiminnat