Joel Linnainmäki

Kuumaa ilmaa kehitysyhteistyöstä

 

                    Pääministeri Alexander Stubb esitti tänään YLE:n Ykkösaamussa (7.3) Kokoomuksen leikkauskohteita. Muun muassa etuuksien jäädytyksien ja ministereiden palkkioiden lisäksi listalla oli myös kehitysyhteistyö. Pääministerin mukaan on vaikeaa olla leikkaamatta kehitysyhteistyöstä samaan aikaan kun muualtakin leikataan. Lausunto sisälsi paljon kuumaa ilmaa ja vain vähän faktaa.

                      Kehitysyhteistyöstä on jo tällä vaalikaudella sovittu satojen miljoonien eurojen leikkauksista. Muiden leikkausten päälle hallitus päätti viime kevään kehysriihessä leikata kehitysyhteistyövaroista vuosina 2015-2018 vuosittain 50-100 miljoonaa euroa. Jos kaikki jo nyt sovitut leikkaukset toteutuvat Suomen maksama kehitysavun BKTL-osuus tippuu 0,47 prosenttiin. Suomi on kansainvälisesti sitoutunut nostamaan osuutensa 0,7 prosenttiin.

                      Viimeisen 20 vuoden aikana olemme saavuttaneet monia yhteisiä globaaleja kehitystavoitteita. Kehitysyhteistyön tuella on muun muassa puolitettu lapsikuolleisuus sekä äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä.

                      Kehitysyhteistyön leikkaukset koskevatkin eniten köyhiin ja syövät Suomen kansainvälistä uskottavuutta. YK:ssa sovitaan tänä vuonna maailman kaikkia valtioita koskevista yhteisistä kehitystavoitteista seuraavan 15 vuoden ajalle. Suomella on ollut aktiivinen ja arvokas rooli kun uusista tavoitteista ja niiden rahoituksesta on keskusteltu. Leikkaukset asettavat Suomen näissä keskustelupöydissä uuteen valoon. Miksi kuunnella Suomea, joka ei pidä edes omista lupauksistaan kiinni? Globaalisti koordinoitujen kehitystavoitteiden toteutumisen puolesta tehtävän työn on oltava ennakoitavaa ja pitkäjänteistä.

Kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja kansainvälinen kauppa lisäävät Euroopan ja Suomen turvallisuutta vähentämällä pakolaisuutta ja ääriliikkeiden hengitystilaa. Ääriliikkeet vahvistuvat kun tavallisilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta inhimilliseen elämään. Emme pelasta maailmaa yksin vaan teemme työtä köyhyyden vähentämiseksi yhdessä kaikkien muiden valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa.

                      Kehitysyhteistyöstä on jo leikattu liikaa. Kehitysyhteistyö on tärkeä väline Suomen turvallisuuden ja kansainvälisen uskottavuuden kannalta. Pääministerin ehdotus lisäleikkauksista kehitysyhteistyöhön on turhaa pölhöpopulismia. Kun ei muuta enää listan jatkoksi keksitä niin leikkauskohteiksi nimetään kehitysyhteistyö ja ministereiden palkat. Helposti unohtuu se, ettei tärkeintä ole vain tehdä päätöksiä. Kyllä päätösten laadulla on myös merkitystä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Vihreät näköjään käyttävät nyt "ääriliikkeiden" uhkaa kehitysavun kiristämiseen valtiolta.

Taitaakin olla kyse islamilaisten ääriliikkeiden uhasta, kun kehitysavun väitetään vähentävän myös pakolaisuutta.

Näihin asti vihreät ovat houkutelleet Suomeen maahanmuuttoa; nyt he käyttävät maahanmuuton uhkaa kehitysavun peräämiseen valtiolta. Mitä pölhöpopulismia!

Kannatan lämpimästi Alexander Stubbin aloitetta ministerinpalkkojen ja kehitysavun leikkaamiseksi. Paljon on säästämistä molemmissa.

Tuossa vielä tietoa kehitysavun kurjuudesta:
http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189005-k...

Esa Niemi

Joel:
"Viimeisen 20 vuoden aikana olemme saavuttaneet monia yhteisiä globaaleja kehitystavoitteita. Kehitysyhteistyön tuella on muun muassa puolitettu lapsikuolleisuus sekä äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä."

Lähes samassa ajassa Kiina on nostanut 400 miljoonaa ihmistä köyhyydestä keskiluokkaan ja vastaavassa ajassa eteenpäin Kiina nostaa 400 miljoonaa uutta ihmistä keskiluokkaan.

Markkinatalous on maailman tehokkain kehitysapu ja kaikki muu on kehityttymisen estettä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Lisätään vielä, että ne 400 miljoonaa ovat mukana siinä tilastojen kertomassa äärimmäisestä köyhyydestä irti päässeiden joukossa. He jopa muodostavat huomattavan osan siitä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Kehitysyhteistyön tuella on muun muassa puolitettu lapsikuolleisuus sekä äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä".

Näköjään tavaksi on muodostumassa tuon väitteen toistelu. kuitenkin kehitysyhteistyön osuus on tässä varsin pieni. Äärimmäinen köyhyys on kyllä maailmapankin tilastojen mukaan puolittunut vuodesta 1981 vuoteen 2008. Valtaosa tästä pudotuksesta tulee Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen osalle, jossa äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus väestöstä on pudonnut 77 prosentista 14 prosenttiin. Käytännössä Kiina vastaa leijonanosasta tästä kehityksestä ja kehitysavun merkitys siinä on enintään marginaalinen. Kehitysavun vastaanottajamaat painottuvat Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, joskin kohdemaiden sijkainnissa on melkoisesti hajontaa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on väestöstä on vähentynyt 51,5 prosentista 47,5 prosenttiin. Maailmanpankin tilastojen mukaan se tässä suhteessa ylivoimaisesti heikoimmin edistynyt alue. Väite, jonka mukaan köyhyyden puolittuminen olisi kehitysavun ansiota, on selvästikin perusteeton. Todellinen syy löytyy niistä toimista, joita maat ovat tehneet oman taloutensa kehittämiseksi.

Mitä tulee Suomen asemaan kehitysavuin antajana, meidän antamamme kehitysavun osuus bruttokansantuotteesta on OECD:n tilaston mukaan maailman kuudenneksi suurin ja ylittää selvästi DAC:n (Development Assistance Committee) keskiarvon.

Esa Niemi

Jaakolla erittäin olennainen pointti ja kyse on juuri markkinatalouden saavutuksista Aasiassa.

Kehitysaputeollisuus käyttää härskisti tuota hyväkseen omia taloudellisia ja poliittisia intressejä puolustaakseen.

Kehitysapu on vain härskiä rahastamista, jossa ei ole tarkoituskaan auttaa muuta kuin oman alan väkeä ja käyttää ihmisten hyväntahtoisuutta hyväksi taloudellisten ja poliittisten intressien saamiseksi.

Markkinatalous on tie vaurauteen, kehitykseen ja hyvinvointiin. Siinä Joelille avaimet jos köyhyyden poistaminen kiinnostaa.

Toimituksen poiminnat