Joel Linnainmäki

Ministeripörssi ja medianhallinta

 

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo julkaisee tänään ministeritiiminsä nimet. Vahvoina mahdollisina ministereinä on yleisesti nähty ainakin Paula Risikko, Elina Lepomäki ja Kai Mykkänen. Myös kokoomuksen poliisikansanedustajat voivat hyvin nousta sisäministerin paikalle. Oleellista kokonaisuuden kannalta on, että hallituksessa on ainakin yksi ministeri Uudeltamaalta, koska kyseessä on yksi puolueen suurimpia piirijärjestöjä ja samalla Suomen suurin vaalipiiri.

Odotellessa ministeripörssin lopputulosta on hyvä kerrata millaisia uutisia tänään on hallituksen ministereistä julkaistu:

1. Kehitys- ja kauppaministeri Lenita Toivakka (kok) erosi, koska ei kyennyt vastaamaan suoraan perheyhtiönsä omistuskuvioihin. Toivakan vastaus Seuran pitkään taustoittavaan artikkeliin oli "kysykää puolisolta", huolimatta siitä, että Toivakka oli perheyhtiön hallituksen ainoa jäsen miehensä lisäksi kun päätöksiä tehtiin.

2. Liikenneministeri Anne Berner (kesk) ja hänen ministeriönsä saivat Valtiontalouden tarkastusvirastolta moitteet siitä, että estivät Finaviaa nostamasta kanteita pieleen menneistä johdannaiskaupoista. Ministeriö ei myöskään toimittanut Finavialle asiantuntijalausuntoja, jotka puolsivat kanteiden nostamista. Ainakaan itse en ole nähnyt missään Bernerin kertovan miksi hän halusi estää kanteiden nostamisen.

3. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ajoi YLE:n mukaan Tampereen monitoimiareenalle 14 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin aiemmin oli päätetty myöntää. Siis ilman minkäänlaisia valmisteluasiakirjoja ja perustuen kaupungin rahapyyntöön, joka ei ollut virallinen valtionapuhakemus. Ministeri ei myöskään kuullut valtion liikuntaneuvostoa, jonka tarkoitus on ottaa kantaa liikuntapaikkarakentamisen hankkeisiin.

Eduskunnan istuntotauko alkaa tällä viikolla. Uutisoinnin perusteella voisi todeta, että hengähdystauko tekee hallitukselle hyvää. Fokuksen saaminen takaisin suurten lakihankkeiden läpiviemiseen ja strategisiin tavoitteisiin on vaikeaa, jos hallituspuolueet joutuvat käymään jatkuvaa taistelua tuulimyllyjä vastaan julkisuudessa.

Asiaa toki edistäisi se jos Bernerin ja Grahn-Laasosen toimista uutisoiduissa asioissa saisi suoria vastauksia kiertelyn sijaan. Ministereiltä tuntuu unohtuneen kultaiset ohjeet mediakohun hallintaan. Jos olet mokannut myönnä se heti ja pyydä anteeksi. Tai kuten Timo Soini toteaisi: nujerrus ja armo.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat