Joel Linnainmäki

Brittien valtaistuinpeli

EU ei ollutkaan ikuinen”, totesi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastattelussa. Perussuomalaiset saivat toiveensa läpi. Suomen kansa on hylännyt EU –jäsenyyden turhana ja kalliina. Lopullisia tuloksia odotellessa uutiset alkavat tippua. Lappi ehdottaa kansanäänestystä itsenäisyydestä. Pohjois-Karjala toivoo liittoa Karjalan kanssa. Kaiken lisäksi Ruotsi kehtaa juuri tällä hetkellä ehdottaa Ahvenanmaan yhteishallintaa. Samalla pörssit ovat alkaneet tippua kuin kivi kaivoon. Auringon laskettua sijoittajat ovat menettäneet satoja miljoonia euroja ja valtiovarainministeriö varoittaa lisäleikkauksista. Pohjanmaa, joka äänesti hanakasti EU-jäsenyyttä vastaan on tajunnut tässä vaiheessa huolestua saamistaan EU-tuista. Eiväthän ne vain lopu vaikka jäsenyys loppuu? Virossa nationalistit iloitsevat itsenäisen Suomen puolesta, ”hienointa mitä voisi tapahtua!

Kaikille on selvää, ettei Suomen EU-jäsenyydestä irtautuminen näyttäisi tältä ajatuspeliltä, mutta Britanniassa Brexit ei ole ollut mitään muuta kuin yleistä sekasortoa ja hämmennystä. Tämä tuntuu unohtuneen täysin suomalaisilta EU:n vastustajilta. Brexitin suomalaisena kannattajana en ilakoisi historiallisella päätöksellä, vaan toivottaisin voimia kansakunnan yhdistämiseen. Seuraava vuosi voi ratkaista kuningaskunnan tulevaisuuden.

Britit ovat ilman pääministeriä, yhtenäistä oppositiota ja maajoukkueen valmentajaa. Surullisinta on ollut huomata, ettei Leave-kampanjaa johtaneilla poliitikoilla ole ollut minkäänlaista suunnitelmaa voiton varalta. Samaa voi tosin sanoa kansanäänestyksestä päättäneestä pääministeri David Cameronista, joka tuloksen selvittyä päätti välittömästi hylätä laivan uppoamaan omillaan. Vastuuttomuus paistaa kauas.

Iso-Britannia äänesti EU-jäsenyyttä vastaan, mutta kukaan ei tiedä millaista suhdetta EU:n kanssa kansalaiset toivoivat. Tässä mielessä kansanäänestyksen vaihtoehdot olivat jo lähtökohtaisesti poskettomat. Pelkkä EU:sta lähteminen ei vaihtoehtona anna kansalaisille valtaa päättää siitä miten Britannia suhtautuu EU:n. Vaihtoehtoja on lukuisia ja vaikutukset kansalaisten elämään vaihtelevat hyvinkin paljon.

Kansanäänestys on vaarantanut Yhdistyneen Kuningaskunnan yhtenäisyyden. Skotlanti vaatii kansanäänestystä itsenäisyydestä, samoin Pohjois-Irlannin Sinn Féin. Espanja on ehdottanut briteille keskusteluja Gibraltarin yhteishallinnosta. Gibraltarin hallinto on puolestaan käynyt keskusteluja Skotlannin kanssa alueiden EU-jäsenyyden turvaamisesta. Nämä kaikki ovat Iso-Britannian sisäisiä asioita, jotka kansakunta joutuu yhdessä ratkaisemaan. Valitettavasti EU-jäsenyyden vastustajilta ei ole kuulunut mitään muuta kuin perääntymisiä Leave-kampanjan antamista lupauksista.

Hajoaako valtioliitto?

Skotlannin ero Iso-Britanniasta on täysin mahdollinen vaihtoehto. Kansanäänestys oli edellisellä kerralla täpärä ja Brexit on huomattavasti nostanut itsenäisen Skotlannin kannatusta. Cameronin hallitus, jos se siis olisi toimintakykyinen, voisi koittaa estää kansanäänestyksen toteutumisen. Tältä osin Skotlannilla on kuitenkin ässä hihassaan. House of Lordsin Brexit taustaselvityksestä käy ilmi, että parlamentin hyväksymä Scotland Act edellyttää Skotlannin noudattavan EU-lakia. Scotland Actia ei puolestaan voi muuttaa ilman Skotlannin hyväksyntää. Toisin sanoen Skotlanti ei voi estää Iso-Britanniaa eroamasta EU:sta, mutta eron tapahtuessakin se voisi noudattaa parlamentin tahdon vastaisesti EU-lainsäädäntöä.

Pohjois-Irlannissa tuskin löytyy kannatusta erolle Unionista, mutta on silti selvää, että Brexit vaarantaa Irlannin rauhansopimuksen toimeenpanon. Irlantien välisen rajan hälventyminen on tähän asti tehnyt yhtenäisen Irlannin idean tarpeettomaksi. Euroskeptikot ovat vaatineet rajojen sulkemista EU-maahanmuuttajilta. Ei ihme, jos irlantilaisista tuntuu, etteivät englantilaiset ymmärrä mitä he vaativat. Tärkeintä juuri nyt olisi liennyttää pelkoja ja laimentaa epäluuloja. Sen sijaan euroskeptikot ovat koventaneet otettaan Boris Johnsonista, joka ehti jo vakuutella EU-maahanmuuton loppuvan.

Gibraltar tuskin siirtyy yhteishallintaan Espanjan kanssa. Ratkaisulle ei lähtökohtaisesti löydy kannatusta gibraltarilaisten keskuudesta. Suurempi päänsärky Iso-Britannialle on Gibraltarin toive säilyä EU-jäsenenä yhdessä Skotlannin kanssa. Juridisesti tämä olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi niin, että Englanti ja Wales eroaisivat Yhdistyneestä Kuningaskunnasta. Tällöin Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Gibraltar voisivat säilyä EU:n jäseninä.

Mitä tästä kaikesta voi oppia?

1.) Euroopan poliittiset jakolinjat siirtyvät vauhdilla. Yhdistyneen Kuningaskunnan EU-jäsenyyden lisäksi tapetilla ovat Gibraltarin, Pohjois-Irlannin ja Skotlannin asema.

2.) Populismi ei ole nationalismia. EU-jäsenyyden vastustamisen piti tuoda valta takaisin britteihin pahalta EU:lta. Tällä hetkellä katteettomat lupaukset näyttävät johtavan valtioliiton hajoamiseen tai pirstoutumiseen. Lopputuloksena on joka tapauksessa heikompi kansakunta.

3.) Aateluus velvoittaa. Cameronin ero pääministerin tehtävästä oli vastuunpakoilua. Positiivisena puolena voi kuitenkin todeta, että nyt kuningaskunnan yhdistäminen on sen hajoamispisteeseen ajaneiden populistien tehtävänä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllä britit tosiaankin toimivat hullusti. Ihan hyvä tämä kansanäänestys oli, mutta huonosti suunniteltu. Vaikuttaa tosiaankin siltä, että kukaan ei ollut miettinnyt mitä sitten jos Brexitin kannattajat voittavat.

Cameron tullaan muistamaan pääministerinä, joka tuomitsi Yhdistyneen kuningaskunnan tuhoon. Ja järjettömintä on se, että britit nyt yrittävät viivytellä eroilmoistusta ja neuvotteluja. Tämä ei ole kenenkään etu, vähiten brittien.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Hurjaksi näyttä touhu menevän; Corbyn sai juuri epäluottamuslauseen ja konservatiiveista mahdolliset Johnsonin haastajat kieltäytyvät yksi toisensa jälkeen. Johnson yrittää koota tukea konservatiivien Remain-leiristä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toivottavasti ainakin EU hajoaa. Toiveiden varaan, kansalta kysymättä ei mitään tukevaa rakenneta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vielä parempi olisi että Venäjä jatkaisi hajoamista. Irtosihan siitä tosin jo suuria paloja kuten Baltian maat, Puola, Unkari jne.
Putin ei ole onnistunut niiden palauttamisessa, vain pieniä palasia. Mutta kansa kyllä tukee uusia valloituksia:)

Toimituksen poiminnat