Joel Linnainmäki

Soinin vai Suomen etu?

Tiesittekö muuten, että Kansainvälisen Tuomioistuimen (ICJ) ennakkotapauksen perusteella ulkoministerin lausunto voi sitoa valtion sopimukseen toisen valtion kanssa? Näin kävi ICJ:n Qatar V. Bahrain tapauksessa, jossa Bahrainin ulkoministeri oli omasta mielestään tehnyt vain poliittisen sitoumuksen. [1]

Kansainvälisen oikeuden nojalla ulkoministeri, pääministeri ja presidentti voivat sitoa valtion kansainvälisiin velvoitteisiin suoraan omilla toimillaan. Velvoitteiden kansallinen voimaansaattaminen on taas valtioiden sisäinen asia.

Tästä lähtökohdasta on helpompi ymmärtää miksi ulkoministeri Timo Soinin vierailu Brexit-kaaoksessa olevaan Britanniaan ”enemmän puoluejohtajana,” kuin ministerinä on herättänyt kysymyksiä siitä kenen linjaa Soini matkalla on edustanut. [2]

Skynewsin haastattelussa Soini esiteltiin Suomen varapääministerinä ja pohdinnassa oli Suomessa käytävä keskustelu mahdollisesta EU-erosta. Soini linjasi, ettei EU:lla tulisi olla mitään rajoitteita neuvotteluille Britannian kanssa. [3] Matkan aikana Soini on tavannut myös ainakin Eurooppaministeri David Lidingtonin ja Pohjois-Irlannista vastaan ministerin Theresa Villiersin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan Soinin ei tarvitse tehdä selkoa yksityismatkan tapaamisista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taas vaati Soinia noudattamaan hallituksen linjaa. [4]

Kaikkonen on oikeassa siinä, että Soini saa lähtökohtaisesti yksityishenkilönä matkustaa minne haluaa. Orpo on oikeassa siinä, että Suomen ulkopolitiikassa voi olla vain yksi virallinen linja, vaikka keskustelua linjasta onkin hyvä käydä myös julkisesti.

Soini ei voi erottaa itsestään ulkoministerin tehtävää sen enempää kuin Juha Sipilä pääministerin roolia. Asiat ovat sitä miltä ne näyttävät, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ulkoministeri ei voi tavata toisen valtion ministereitä edustamatta samalla Suomea. Vähiten silloin kun kyseinen maa on poliittisessa kriisissä ja Suomen ulkoministeri edustaa toista tulevaa neuvotteluosapuolta eli EU:ta. Tältä osin Kaikkonen on väärässä. Suomen ulkoministeri Soinin tulisi tehdä selkoa eduskunnalle siitä mitä hän on keskustellut Yhdistyneen Kuningaskunnan ministereiden kanssa.

Soinin vauhtisokeudesta ei voi syyttää vain häntä. Pääministeri Sipilä on ulkopolitiikassa kokematon, eikä se ole häntä tähän asti kiinnostanutkaan. Kun Soini aiemmin tänä vuonna puolusti Puolan oikeusvaltion kaventamista kritisoimalla EU:ta, Sipilä oli hiljaa.  [5] Suomi profiloitui Puolan kylkeen vaikka Puolan ihmisoikeusongelmat ovat todellisia ja vakavia. [6] Oikeusvaltiokehityksen mallimaana esiintyvälle maalle linjamuutos oli vakava takaisku.

Venäjällä on jo levitetty näkemystä, että Suomi olisi irtoamassa EU-jäsenyydestä. [7]

Kysyttäessä oliko presidentti Niinistö kuullut, että Venäjällä ilakoitaisiin Britannian EU-erolla presidentti pohti ettei "ainakaan tänne asti ole kuulunut kuin perussuomalaisten nuorten juhlaa." [8] Nyt ei voida enää puhua vain hallituspuolueen nuorisosiiven toiveista. Ulkoministerin kommentit ovat ulkoministerin kommentteja, vaikka kuinka painotettaisiin, että kyse on Perussuomalaisten EU-skeptisyydestä. Ulkoministeri ei voi käydä EU-erolla flirttailevaa vaalikampanjaa istuessaan samalla hallituksessa. Ei ainakaan vahingoittamatta samalla Suomen etuja maailmalla.

Pääministerin tehtävänä on johtaa hallituksen työskentelyä. Toivotaan, että Sipilä vihdoin kiinnostuu hoitamaan myös Suomen ulkopolitiikkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On tainnut Sipilältäkin jäädä edeltäjiensä tapaan tekemättä tällainen paperi (esipuheessa muuten on vahva viite siitä, ettei toista EU-kansanäänestystä tule ainakaan Cameronin johdolla).
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Kauniit ja rohkeat -tyylinen perämetsähän Suomi näissä asioissa on ja nähtävästi sellaisena pysyy.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Hyvä Kalevi Kämäräinen,

Kiitoksia että jaksoit lukea kirjoitukseni ja jakaa omia ajatuksiasi!

Maanpetos on laissa määritelty rikos. Minusta tällaisen syytteen esittäminen on vakava asia jota ei tulisi tehdä kevein perustein. En pitänyt siitä tavasta jolla ulkoministeriä syytettiin. Mielestäni on oikein, että Ville Niinistö pahoitteli puolueen puolesta.

Uskon perusteltuun kritiikkiin ja debattiin.

Valoisin terveisin,
- Joel

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Hyvä Kalevi Kämäräinen,

Kiitoksia että jaksoit lukea kirjoitukseni ja jakaa omia ajatuksiasi!

Maanpetos on laissa määritelty rikos. Minusta tällaisen syytteen esittäminen on vakava asia jota ei tulisi tehdä kevein perustein. En pitänyt siitä tavasta jolla ulkoministeriä syytettiin. Mielestäni on oikein, että Ville Niinistö pahoitteli puolueen puolesta.

Uskon perusteltuun kritiikkiin ja debattiin.

Valoisin terveisin,
- Joel

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Täytyy valitettavasti palata aiheeseen kuultuani pätkän kansanedustaja Ville Niinistön puheenvuorosta EU-tiedonantokeskustelussa YLEn kello 12 uutisissa: hän puhui "kansamme kohtalon hetkestä". Muistelen nähneeni vastaavia repliikkejä, kun aikoinaan kahlasin läpi Eduskunnan Talvi- ja Jatkosodan aikaisia pöytäkirjoja.

Mitenkähän tuo nyt pitäisi ymmärtää - omassa ufomaailmassa elämistä vaiko opportunistisia näytöksiä Eduskunnan teatterissa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Minulle on kyllä uutta, että maamme olisi sodassa, aseellisessa selkkauksessa, miehitetty tai että sellaisten välitön uhka olisi olemassa.
http://www.hs.fi/politiikka/a1467336989816
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/1889003...

Äskettäin ministeri väitti kansanedustajan valehdelleen ja nyt kansanedustaja vihjailee täysin perättömästi ministerin mahdollisesti syyllistyneen maanpetokseen. No, tulinhan minä jo edellisessä kommentissani todenneeksi, että Kauniit ja rohkeat -tyylinen perämetsä Suomi onkin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa ei ole varapääministeriä.

Nykyisen pääministeri Sipilän sijaiseksi valtioneuvosto on määrännyt ulkoministeri Soinin pääministerin ollessa estyneenä hoitamaan tehtäviään tilapäisen esteen vuoksi.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Englannin kielen sana deputy tarkoittaa mm varalla olevaa ja sijaista.

Eli niin tai näin suomessa, englannissa ja muualla kv ympäristössä Soini oli itsensä esitellyt varapääministerinä/sijaisena.

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Itse viittasin juuri tähän haastattelussa mainuttiin titteliin, en mihinkään laissa määriteltyyn tehtävään. Kyse on siitä millaisia mielikuvia ulkoministeri herättää ulkomailla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Briteille kerrotaan valehdellun Brexit-kampanjassa ja brittitoimittajien valehtelu näköjään siellä edelleen jatkuu.

Peräänkuulutan medialukutaitoa myös US:n Puheenvuorossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ulkoministeri ei voi käydä EU-erolla flirttailevaa vaalikampanjaa istuessaan samalla hallituksessa. Ei ainakaan vahingoittamatta samalla Suomen etuja maailmalla.

Pääministerin tehtävänä on johtaa hallituksen työskentelyä. Toivotaan, että Sipilä vihdoin kiinnostuu hoitamaan myös Suomen ulkopolitiikkaa."

Olen sitä mieltä että Soinin luottamuksesta ministerinä pitäisi nyt eduskunnassa äänestä. Kysymys on kuitenkin siitä että kuka perussuomalaisista voitaisiin nostaa ulkoministerin paikalle jos epäluottamuslause tulisi. Ei kukaan.

Pääministeri tai presidentti voisi antaa ministerille julkiset nuhteet, mutta mitä se auttaisi.

Nyt näyttää siltä että brexit ja perussuomalaisten nuorten fixit- puuhastelu on viemässä myös Suomen hallinnon kuralle. Brittien hallinto on jo kuralla.

Kaikki tämä vain sen takia että briteille valehdeltiin vaalikamppanjassa, minkä johdosta syntyi tämä onneton ja väärä vaalitulos Englannissa.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Persujohtoa / eliittiä kiinnostaa vain seuraava hillotolppa!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mitä teki ulkoministerimme Englannissa?

Edustiko hän siellä koko Suomea?

Edustiko ulkoministeri Suomen hallitusta, joka on tällä hetkellä alle 50% suomalaisista äänestäjistä?

Edustiko ulkoministeri omaa puoluettaan, jonka kannatus tällä hetkellä on vajaa 10% ?

Edustiko ulkominsteri vain itseään?

Mitä ulkoministerimme puhui siellä? Antoiko hän kenties ohjeita, vai ottiko vastaan neuvoja?

Kenen kanssa ulkoministerimme oikein puuhastelee ja mitä hän puuhastelee?

Onko ulkoministerillä kansan luottamus, presidentin luottamus, hallituksen luottamus ja eduskunnan luottamus?

Nämä luottamukset ulkoministerillä pitäisi olla.

Minun luottamustani ulkoministerillä ei enää ole,
mutta sitä hän ei tietenkään tarvitse,
eikä ulkoministeri siitä muutenkaan mitään piittaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihjaileeko vihreä varavaltuutettu vai syyttääkö?

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Hyvä Jarmo Makkonen,

Kiitokset kommentista! Voisitko tarkentaa kysymystäsi? Itselleni se ei auennut.

Mielestäni on selvää yllä mainituista syistä ettei Suomen ulkoministeri voi tavata UK:n ministereitä yksityishenkilönä. Hänen tulisi tehdä selkoa eduskunnalle tapaamistensa sisällöstä. Sipilän tulisi ottaa puolestaan enemmän johtajuutta ulkopolitiikasta.

En vihjaa mitään. Ajatukseni ovat vapaasti luettavissa ja tarvittaessa voi kysyä tarkennusta.

Soinin kanssa itselläni on hyvät välit. Omistan molemmat kirjat. Toisen omistuskirjoituksella. Aiemmin olen myös kehunut Soinin toimintaa ulkoministerinä. Tässä tekstissä käy ilmi perusteltu kritiikki ulkoministeriä kohtaan.

Valoisin terveisin,
- Joel

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onpa tämä Soinin ulkomaanmatka ottanut koville varsinkin Vihreille, taitaa olla kovempi paniikki Vihreissä kuin Briteissä. Ottakaa ihan rauhallisesti ja pysykää asiassa, kyllä se Soini teistäkin huolta pitää.

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Hyvä Petteri Ritala,

Kiitos kun jaksoit lukea kirjoitukseni ja kommentoida aihetta!

Muutama huomio kommenttiasi koskien:
1. Uskon perusteltuun kritiikkiin ja debattiin. Alanko-Kahiluodon kommentti oli huono ja olen iloinen, että Ville Niinistö pahoitteli sitä.
2. Briteissä ei ole hallitusta, oppositiota tai suunnitelmaa Brexitin jälkeiseksi ajaksi. Mielestäni Suomi ka Britannia eivät ole verrannollisia tilanteita.
3. Mistä kohdasta olit erityisesti erimieltä?

Valoisin terveisin ja kiittäen,
- Joel Linnainmäko

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kenen linjaa ulkoministeri Stubb edusti Carnegie Endowmentin tilaisuudessa:

"Valitettavasti, korostan sanaa valitettavasti, EU perustuu valtioihin, kansallisvaltioihin".

"Vaihtoehtoja EU:n yhdentymiselle ei ole"

Varsinkin tuo, valitettavasti kansallisvaltioita kuten Suomi on vielä olemassa?

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Kiitos tästäkin kommentista!

1. En ole puolustanut Stubbia.
2. Soini tapasi UKn ministereitä. Soini edustaa samalla myös neuvotteluosapuolta eli EUta. Tapaaminen yksityishenkilönä ei ole mahdollista tässä yhteydessä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tapaaminen yksityishenkilönä ei ole mahdollista tässä yhteydessä"

Soini on maininnut että tapasi brittejä puolueen puheenjohtajan ominaisuudessa, tuossa ei löydy mitään moitittavaa varsinkin kun hän edusti täysin hallituksen linjauksia. Ihmettelen miksei mölinää kuulunut kun Stubbi halveksi Suomen perustuslaillista asemaa mutta nyt kuuluu vaikka Soini oli täysin hallituksen linjoilla. Kahdet pelisäännöt vai?

Käyttäjän JoelLinnainmki kuva
Joel Linnainmäki

Hei!

Kuvaan tekstissä mainittuja syitä esimerkillä: samasta syystä kuin Sauli Niinistö ei voi tavata Putinia yksityishenkilönä.

Soinin tehtävät on nyt ajaa niiden suomalaisten oikeuksia jotka työskentelevät, opiskelevat ja elävät UKssa sekä niiden joilla on Suomessa brittipuoliso. Tämä tehtävä on ristiriidassa sen kanssa että Soini tapaa UKn ministereitä epävirallisesti, vastoin Suomen linjaa ja raportoimatta eduskunnalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"vastoin Suomen linjaa"

Sinähän puhut nyt ihan sekavia, mutta yritä nyt tarkentaa mikä oli vastoin Suomen linjaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suorassa lähetyksessä eduskunnasta tänään, olikohan se nyt ollut se pääministerin ilmoitus-asia, tai joku muu asia, kaikki olivat vakavia, tai asiallisia.

Ministeriaitiossa oli vain ylksi virnuileva naama, se oli siinä ministeriaitiossa Orpon ja Sipilän välissä. Minua ihmetytti tämä virnuilu ihmetytti se mikä oli virnuilun syy.

Minusta puheenvuoroissa ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota siihen miksi Soini julkisuudessa puolustaa hyvän ystävänsä Boris Johnssonin valehtelua britannian kansalle ennen brexit- vaaleja.

Onko tosiaan niin että Soinin poliittinen moraali on samaa luokkaa kuin tämän Boris Berxit Johnssonin poliittinen moraali.

Voiko Soinin puheisiin ennen vaaleja luottaa?
Ovatko Soinin puheet koskaan olleet minkään arvoisia,
vai ovatko ne aina olleet samanlaisia kuin "Boris Brexit Johnssonin" brexit puheet?

Eduskunnassa tänään Soinia ainakin hymyilytti, ihan koko ajan.
Lopussa hän yritti kätkeä hymyään pitämällä kättään suun edessä.
Ennen sitä Soini naputteli kännykkäänsä, ja kai luki jotain sieltä.

Lieneekö vaimo kotoa tekstittänyt että kannattaisi olla vähän vakavamman näköinen. :)

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun tietää olevansa oikeassa, on helppo hymyillä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Kun tietää olevansa oikeassa, on helppo hymyillä."

Se on vain paha juttu jos kukaan muu ei tiedä sitä.

Voihan se niinkin olla että Soini oli pääministerin tai presidentin salainen agentti, salaisena tiedustelijana puoluejohtajan valepuvussa. :)

Jos asia olisi ollutkin niin, niin voisi se selittää virnuilun.

Mutta emme tiedä sitä, siksi on pakko ottaa asia esiin.
Mutta eiväthän vakoojat kerro salaisuuksiaan. :)

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #23

Näin voi olla, Soinihan kyllä täyttää kansainvälisen agentin saappaat koska vaan.

Siinä missä James Bondilla on autossa heittoistuin tai laser kellossaan, niin Soinilla on takataskussaan jytkytys jolla saa viholliset lannistumaan. Toki myös sutkautukset ovat osoittaneet tehonsa, kuka tahansa menee sekaisin kun soinilla alkaa hihna todella luistaa.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #22

Soini hymyilee koska on oikeassa?

Tarkennatko vielä missä hän on oikeassa?

Toimituksen poiminnat